loading

Рюселсхайм. Новата Astra отпразнува световната си премиера в централата на Opel в Рюселсхайм на 1 септември. С дръзкия си и изчистен дизайн, Astra, която за първи път се предлага и като електрифициран модел, печели внимание и предизвиква възхищение. Клиентите ще могат да започнат да поръчват модела преди края на годината. Разработката на изцяло новото шесто поколение на Astra продължи три години. В нея участва силен екип състоящ се от 25 специалисти. Забележително е, че половината от членовете на екипа са жени – Зузана Мажорова ръководеше проекта за качество на стратегическите доставчици на Astra, разработването на изцяло дигиталният кокпит, Opel Pure Panel, е творение на екипа на Хаян Ю, а дизайнът на интериорните цветове и материали се определяше от Илка Хьоберман. И разбира се Мариела Воглер, като главен инженер, отговаряше за цялостното разработване и заложи на акцента върху „начина на възприятие“.

„Събрахме международен екип, който съвместно постигна целите си с голямо желание и взаимна подкрепа“, казва Мариела Воглер. „Не можете да създадете автомобил, който да породи положителни чувства без да въздейства на сетивата. Но не толкова женският фактор в екипа е повлиял на резултата, а разнообразните умения и таланти, които направиха сътрудничеството, съвместната ни работа и по този начин и крайния продукт по-добър. "

Истината е че новата Astra е разработена по различен начин от всеки друг модел на  Opel до сега: тя е по-въздействаща, със силен акцент върху „начина на възприятие“. Независимо дали визуално, акустично или на база удовоствието от шофирането - новата Astra предизвика удовлетворение у клиента отвъд всички сетивни граници. „Искахме да създадем приятен автомобил, който да бъде желан“, обяснява главният инженер на Opel. В този контекст възприятието на автомобила е водещо в новата Astra и е основна специфика при разработването на екстериора и интериора.

Решението за тази промяна в разработването на модела е тясно свързано с изграждането на новия облик на марката, който стартира през 2018 г. паралелно с началото на разработването на бестселъра. По това време експерти от областта на дизайна, маркетинга и инженеринга бяха интензивно ангажирани с въплъщаването на качествата на Opel - „германско качество“, „достъпен“ и „вълнуващ“ посредством  дизайна, технологиите и същността на автомобила. Беше създадена новата философия на Opel с характеристики - „дързък“ и „изчистен дизайн“. Това беше предпоставката и най-добрия момент да се създаде модел с много специален характер, какъвто е Astra.

Впечатляващи детайли: Механизми, които въздействат заедно

Това, което прави новата Astra толкова желана, е не само нейния изчистен дизайн, но и сбора от предизвикващи емоции и силни чувства, характеристики на колата. Страничните линии са очертани ясно, така че да дадат усещане за увереност и стабилност. „Като родител, който поставяйки детето си на задната седалка и затваряйки вратата, искате да бъдете сигурен, че вие и вашето семейство сте защитени“, обяснява Мариела Воглер. От голямо удобство е решението за отваряне на вратата на багажника при модел Astra с пет врати. Екипът е избегнал неудобството от отваряне чрез поставяне на ръката от долната страна на вратата чрез интегриране на механизма за отключване в логото „светкавица“ на модела. Новата Astra отдава почит на своето историческо наследство с друг детайл: „хрилете“ на C-колоната, които напомнят за Opel Kadett.

Визуална детоксикация: Намаляване до най-същественото увеличава удовлетвореността

Скокът във времето, който се реализира в интериора на новото поколение Astra, е обвързан с характеристиката за „начин на възприятие“. Когато седнете зад волана, се чувствате отлично. Това усещане за удовлетвореност се постига чрез изчистване на интериора до оставяне на най-същественото - екипът от разработчици го нарича „Визуален детокс“. С новия напълно цифров Pure Panel аналоговите дисплеи на таблото остават в миналото. Вместо това новият интерфейс предлага интуитивно потребителско изживяване с изчистен външен вид. Екипът е предоставил някои функции, които се задействат с превключватели, като това има за цел да подчертае удобството на Astra. Например, когато водачът има нужда от чист въздух, „Max AC“ незабавно включва климатика на пълна мощност.

Нова звукова картина: Струнните и ударните инструменти задават тона

За да създаде цялостна приятна атмосфера, екипът разработил новата Astra се е погрижил и за звуковата сигнализация – съобразена със спецификациите за безопасност. Те осигуряват напълно нова и приятна акустична среда - ритмичното звучене на индикаторите; предупредителният сигнал на предпазния колан. За целта екипът се е обърнал към музикант, който да запише в двукозаписно студио комплекс от звуци от струнни и ударни инструменти, които да съпровождат шофьора и неговите спътници по време на пътуването и да създават комфортна атмосфера.

Ръка за ръка: „Меко качество“ базирано на „твърдо качество“

Възприятието като характеристика придобива ново значение в Astra, но въпреки това други водещи качества на Opel не са пренебрегнати. „Беше ни ясно, че новата Astra ще предизвика интерес само ако запазим доказаните качества на марката.“, казва Мариела Воглер. В крайна сметка Opel отдавна е известен като „надеждният“ автомобил. В допълнение към това, новата Astra носи иновации в компактния клас, които преди това се срещаха само в по-високите класове. Те включват най-новата версия на адаптивните светлини Intelli-Lux LED® Pixel или предните седалки, сертифицирани по AGR („Aktion gesunder Rücken e.V”/Кампания за здрав гръб). Едно чувство, което преобладава в екипа на Astra, е гордостта от постиженията им: „Искаме клиентите да почувстват ентусиазма, който всички, участващи в разработката, са вложили в колата“, заключава главният инженер от името на целия си екип.

НАЧАЛО